Sinoć je u Narodnoj biblioteci Srbije upriličeno književno veče Miodraga Raičevića. Povod je zbirka poezije „O stvarima koje je Homer propustio“ (Gramatik, 2022). Ta knjiga je posebna, pa je i veče bilo takvo. Pesnik je bio sa nama, govorio je stihove, otkrio nam je svoje impresije o ponovnom susretu sa bliskim i dragim ljudima te večeri, i uz sve to nas je nasmejao onako kako samo on to ume.

O knjizi su govorili Vesna Trijić, Duško Vujošević, Srđan Vučinić, Petar Jevremović i Milivoje Pajović. Ovo veče je bilo posebno i zato što je okupilo pesnike, pisce, profesore, kao i sve druge poštovaoce stvaralaštva Miodraga Raičevića.

Zbirka poezije „O stvarima koje je Homer propustio“ čita se polako. To nije knjiga koja se čita u dahu. Ona iziskuje promišljanje, silazak u sebe, prebiranje po minulim godinama, suočavanje sa nezaboravljenim. Svi mi ulazimo u život s mišlju i željom da naslikamo sliku koja će biti samo naša i sasvim naša. I sva naša stremljenja obuhvaćena su idejom o toj slici. Kako godine prolaze, odustajemo od pojedinih boja, crteža, senki, tehnika. I tako nastaje sasvim druga slika, oličena u uvodnom citatu pesme „O kraju svega lepog“: „Volimo, ubijamo, premalo živimo“ (Alen Boske). Naposletku, ostaju nam samo reči: izgovorene imaju eho, neizgovorene se ugnezde u dubinu zenica. I jedne i druge mogu prhnuti u pesme. Druge kad-tad nasele prostor nesanice.

Susret sa svakom pesmom Miodraga Raičevića doneo je i pomisao da je ova poezija nastajala kad god je pesnik umočio pero u sopstveno srce, baš kao što je i sam napisao u jednoj od uvodnih posveta. Ovo je knjiga o stvarima koje je Homer propustio iliti o životu koji uvek izmiče pred nama.

Pa kako veli pesnik na kraju pesme – da rezimiramo:

„Kad se pogase svetla, život se naglo uozbilji,
i čovek je srećan što mu svetlo ne treba
da bi video sreću kako mu se smeši.
Ah, ljubavi, ljubavi, s olovkom u ruci,
bez koje nijednu knjigu ne smatrah pročitanom!“.

Ovo je jedna od najdelikatnijih zbirki poezije koju sam pročitala u ovoj godini. U toj delikatnosti se otkriva njena lepota.