Da pesničke večeri mogu biti posećene i petkom, usred hladnog februara na granici između plusa i minusa, uverila nas je Tanja Stupar Trifunović. U petak je u UK Parobrod u Beogradu predstavljena njena knjiga pesama Zmijštak, koju je prošle godine objavila IK Arhipelag. Pored pesnikinje, o knjizi je govorio urednik Gojko Božović. Moderatorka je bila Katarina Lazić.

Književnost nas uči predočavajući nam različita ljudska iskustva

Ovo pesničko veče bilo je posebno zato što je Tanja Stupar Trifunović govorila o ulozi književnosti, o njenoj snazi, sveobuhvatnosti i neprekidnom trajanju. Kako je i sama završila književnost i radi kao bibliotekarka u Banja Luci, pesnikinja je otkrila da je najpre odrastala kroz knjige, pa tek onda i u životu. „Književnost nas iznutra uči vremenu, ona nas uči predočavajući nam različita ljudska iskustva, i po tome se razlikuje od učenja koja stičemo kroz druge nauke”, kazala je Tanja.

Govoreći o poeziji, istakla je da poezija u različitim tokovima pesničkog mišljenja pozajmljuje svoj glas ljudima sa margine iako se uvek može postaviti pitanje ima li pesnik pravo da govori u ime tih ljudi. Tanja je otkrila da dok piše, ima potrebu da kruži oko stvari, odnosno oko tema koje osvetljava u svojim knjigama, jer ne voli da čitaoce osudi na samo jednu istinu.

Tanja Stupar Trifunović

Tanja Stupar Trifunović u svojim pesmana čuva složenost sveta

Gojko Božović je rekao da Tanja Stupar Trifunović uspeva da nas iznenadi – svi mi uočavamo u njenoj poeziji svet koji nam je poznat jer je on deo naše stvarnosti, ali Tanja upravo od tog sveta stvara vrlo uzbudljive pesme. Kad je reč o ciklusima u zbirci Zmijštak, Gojko je izdvojio pesme koje govore o čistoj emociji, ali je naveo da važno mesto zauzimaju pesme o zavičaju: „Postoj tiha polemičnost sa slikom zavičaja. Zavičaj je podsticajan i plodonosan motiv: to nije samo rajsko mesto, već mnogo složenija slika sveta u kojoj prepoznajemo i izvesnost i neizvesnost”.

Naposletku, Gojko Božović je zaključio da je i u ovoj zbirci pesama uočljiv prepoznatljiv glas Tanje Stupar Trifunović. Pored toga što se bavi osetljivim temama u svojim književnim ostvarenjima, ona je i ovoga puta uspela da sve o čemu piše sagleda iz posve drugačije perspektive: „Tanja prikazuje vrlo složene stvari iz neposredne blizine. Takođe ona govori o stvarima koje se nalaze pred našim očima, ali vrlo produbljeno, u pesmama dugog daha i gustog stiha. Tako u svojim pesmana Tanja Stupar Trifunović čuva složenost sveta”.

Tanja Stupar Trifunović, Gojko Božović / Foto: Kulturni osvrt
Tanja Stupar Trifunović, Gojko Božović / Foto: Kulturni osvrt