Knjigom Čovek peva posle rata obeležena je stogodišnjica smrti Dušana Vasiljeva, i tako posle jednog veka čuvamo od zaborava stihove pesnika koji je do svoje dvadeset četvrte godine, koliko je živeo, ostavio neizbrisiv trag u srpskoj književnosti. Njegov književni opus bogat je i raznovrstan – pisao je poeziju, kratku prozu i drame – ali sve njegove knjige objavljene su posthumno.

foto: Kulturni osvrt

Ovo izdanje je priređeno prema istoimenom izdanju iz 1982. godine, koje je priredio Jovan Delić, i u kojem je prvi put objavljena celovita zbirka pesama Oblaci, jedina koja je u pesnikovoj zaostavštini pronađena kao zaokružena, odnosno pripremljena za objavljivanje onako kako ju je uobličio sam pesnik. Pored Oblaka, ova knjiga sadrži i izabrane pesme Dušana Vasiljeva, kao i dvadeset pesama koje nisu bile uvrštene u ranije izdanje, a značajne su za sagledavanje celokupne piščeve poetike.

Ratne godine obeležile su i njegov život i njegovu književnost. Ipak, njegov pesnički zamah bio je toliko snažan da je nadišao i vreme, i prostor, i prilike u kojima se zadesio – tako je sebe svrstao u red pesnika koji su svojim stihovima obasjali pesnički horizont i prošlog i ovog veka. Žut sam već i svega sit – pevao je pred sivim vidicima, u razbuktalim požarima, čeznući za sumatraističkim daljinama. Dušan Vasiljev, pesnik neprebola, pevao je o svemu onome što tišti čoveka – zbog toga i današnji čovek pronalazi svoj odraz u njegovoj poeziji.

Sve knjige Dušana Vasiljeva objavljene su posthumno. Njegov životni usud bio je takav da je prva zbirka pesama sa njegovim imenom i prezimenom ugledala svetlost dana osam godina posle njegove smrti – Izabrane pesme objavljene su prvi put 1932. godine, sa predgovorom Velimira Živojinovića – u izdanju beogradske Srpske književne zadruge. Uzevši u obzir činjenicu da je od tada do danas priređeno i objavljeno nekoliko knjiga izabranih pesama, odlučila sam da ne pravim novi izbor, već da ovo izdanje priredim po ugledu na neko od postojećih.

foto: Kulturni osvrt

Moj osnovni naum bio je da obuhvatim širok pesnički opus Dušana Vasiljeva – samim tim i pesme koje predstavljaju njegova poetička uporišta – i da ovo izdanje, kao i druge knjige u ediciji Tragovi, obogatim predgovorom nekog od vrsnih poznavalaca pesnikove poetike. U pregledu objavljenih knjiga, opredelila sam se za dve, kojima sam se vodila u uredničkom radu: Pesme Dušana Vasiljeva, izdanje koje je priredio Živan Milisavac i koje je 1950. godine objavila Matica srpska; Dušan Vasiljev: čovek peva posle rata – izdanje koje je priredio Jovan Delić i koje je 1982. godine objavila sarajevska izdavačka kuća Veselin Masleša.

Prvu knjigu sam izdvojila zbog toga što sadrži najobuhvatniji izbor pesama Dušana Vasiljeva, kao i zbog prilježnog i posvećenog rada njenog priređivača – Živana Milisavca – koji je u Napomeni na kraju knjige detaljno opisao svoj rad i principe kojih se držao u priređivanju. On je naveo da je tom prilikom pregledao sve publikacije i pesnikovu zaostavštinu koju su mu ustupili članovi pesnikove porodice – sestra Aleksandra Vasiljev, brat Spasoje i njegova žena Milojka. Navodi i da su postojale različite varijante pesama koje je načinio sam Dušan Vasiljev – sve njih je Živan Milisavac zabeležio i potom naveo u odeljku Napomena.

foto: Kulturni osvrt

U ovo izdanje uvrstila sam tekstove pesama koje je on naveo u okviru ciklusa – kao konačne, odnosno zaokružene verzije. Iako Dušan Vasiljev za života nije objavio knjigu pesama, Živan Milisavac je u Napomeni naveo da je u njegovoj zaostavštini pronašao tri sveske pesama: jednu bez naslova, jednu sa naslovom Pesme i jednu sa naslovom Oblaci. Kako su u Oblacima pesme pažljivo ispisane i podeljene u cikluse (Pod jesenjim zvezdama, Decembar, Odnosi, Ljubav, Impresije, Ilustracije, Akordi, Skala), pretpostavio je da je to rukopis koji je sam pesnik pripremio za objavljivanje.
Upravo taj raspored ciklusa pronašla sam u drugoj knjizi koju sam koristila pri priređivanju ove – knjigu Dušan Vasiljev: čovek peva posle rata priredio je Jovan Delić. Izdvojila sam je upravo zbog toga što je u njoj prvi put objavljena celovita zbirka Oblaci, kao i zbog izbora pesama i predgovora. Nju je priređivač daleke 1982. godine pronašao u rukopisu u Narodnoj biblioteci Srbije.

Ova knjiga koja je danas ispred Vas priređena je prema tom izdanju – zadržala sam iste nazive ciklusa, redosled pesama, predgovor Jovana Delića, kao i belešku o piscu. Međutim, sadašnje izdanje razlikuje se od tog po tome što je obogaćeno sa dva odeljka – Post scriptum i Dodatak.

U okviru odeljka Post scriptum Jovan Delić predočio je nekadašnje i sadašnje okolnosti u kojima je ova knjiga nastajala, živela i opstajala. U odeljak Dodatak uvrstila sam pesme koje nisu bile navedene u izdanju iz 1982. godine, a koje su značajne za sagledavanje celokupne poetike Dušana Vasiljeva. Reč je o dvadeset jednoj pesmi. Pronašla sam ih u pomenutom izdanju koje je priredio Živan Milisavac: redosled je isti, s tim što su u toj knjizi pripadale različitim ciklusima, a ovde su objedinjene pod naslovom Dodatak.

Knjiga Čovek peva posle rata Dušana Vasiljeva jeste prva knjige poezije objavljena u okviru edicije Tragovi.

Marija Radić

Na OVOM LINKU možete slušati emisiju Gutenbergov odgovor Radio Beograda, posvećenu stogodišnjici smrti Dušana Vasiljeva.